Powered by Smartsupp

Od 14.2. do 16.2. máme zavřeno. Přijaté objednávky budeme vyřizovat až v pondělí 19.2. Děkujeme za pochopení.

Čím topit v zahradním krbu?

Zahradní krby Norman jsou určené pro použití dřevěného uhlí jako primárního paliva. Největší odolnost vůči otevřeným plamenům vykazují všechny krby s šamotovým obkladem spalovacího prostoru. Ve většině krbů Norman je možno použít jako palivo i drobnější kusy dřeva při dodržení zásad uvedených v návodu k použití či v bezpečnostních pokynech. Výhradně na dřevěné uhlí je určen pouze krb Rustika.

Zahradní krby

Dřevěné uhlí

Pro použití ke grilování na zahradním krbu doporučujeme používat kvalitní jednodruhové dřevěné uhlí s velkým podílem větších kusů. Vhodné jsou produkty z bukového dřeva a s nízkým obsahem prachových částic. Chceme-li pro naše grilování kvalitní palivo, je vhodné porovnat různé dodavatele dřevěného uhlí dle výše zmíněných parametrů (druh dřeva, podíl větších kusů, podíl prachu). U dovozových výrobků tyto informace nebývají dostupné a kvalitu zjistíme až po rozbalení. U tuzemských výrobců jsou možnosti ověření kvality podstatně vyšší.

Na grilování lze použít i lisované také grilovací brikety, což jsou drobnější podsítné kousky smíchané s prachem z dřevěného uhlí a spojené tlakem a pojidlem, např. škrobem a následně vysušené. Kvalitní grilovací brikety nejenže jsou kompaktní a drží tvar po celou dobu spalování, ale také podstatně déle vytváří potřebný žár. Grilovací brikety se lisují z materiálu vznikajícího při výrobě klasického dřevěného uhlí, ale také z méně tradičních původních materiálů - např. brikety kokosové (tyto vynikají opravdu dlouhou dobou udržení žáru).

Dřevo

Dřevo lze při grilování použít při jisté praxi také, ale mělo by jít o čisté, kvalitní, velmi dobře vyschlé dřevo, obsahující co nejméně pryskyřic. Dřevo se používá v menších kusech a nechá se v krbu vyhořet tak, až už jen žhnou uhlíky a plameny se neobjevují. Následně je možno grilovat obdobně jako na dřevěném uhlí. Žár však je o něco nižší a trvanlivostí se dřevěnému uhlí či briketkám nevyrovná. Je však často běžně po ruce a pokud je kvalitní, na grilovaných potravinách nemusíte rozdíl ani poznat.

K roztápění kromě dřevěného uhlí lze použít i drobné kousky dřeva, plameny by však neměly přesahovat horní polohu grilovacího roštu nebo krátkodobě spodní okraj střechy. Při nedodržení této zásady může dojít k přetopení krbu, které se projeví např. popraskáním jednotlivých betonových dílů, barevnými změnami povrchu apod.

Zdroj: Výrobce